Annons

Om Adrienne Bönnelyche

Adrienne Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning. På bloggen Adriennes kungliga Europa ger hon dig alla detaljer om vad som händer i de europeiska kungahuset och bjuder på de härligaste bilderna.

Stäng

Annons


Kärleken spirar hemma hos Rania


Rania-5

Röda sockerrosor och en tårta, formad som ett hjärta. Ja, det har varit två födelsedagar att fira i det jordanska kungahuset och dessutom har kungen Abdullah och drottning Rania firat sin kärlek lite extra.

Annons

Rania-insta

– När Abdullah friade till Rania, valde han någon som är på samma nivå som han själv rent intellektuellt. Han lyssnar till hennes idéer. De är varandras jämlikar, har Abdullahs barndomsvän prins Zeid bin Raad sagt.

Rania-56

Gulligt par. Och Rania har även lagt upp den här fina familjebilden.

Rania älskar att klä sig exklusivt men Abdullah av Jordanien, 55, har inte fått en golddigger till hustru. Sedan den kvällen hon slog ned som en blixt i hans liv, har drottning Rania blivit känd för betydligt mer än sitt vackra skal.
Rania-3

Man kan säga att 46-åriga Rania är en mix av det moderna högteknologiska Europa och Mellanösterns kryddiga mystik. En kunglig ”Spice Girl” med siktet inställt på att förändra kvinnors situation till det bättre. Det är en balansgång för en drottning, som ska representera alla och inte vara politiker.

Rania-insta
– Det finns gränser som hon inte får passera. Hennes reformiver och engagemang är till stor del en spegelbild av mina idéer – på samma sätt som jag är en spegelbild av henne, har hennes man Abdullah sagt.
Hans farmor, drottning Zain Al Sharaf, sägs ha kallat den bländande skönheten för en diamant när hon introducerades för familjen. Abdullah blev blixtförälskad den gången denna palestinska skönhet gjorde entré på hans systers middagsbjudning i januari 1993. Rania skulle inte ens ha varit där den kvällen.

Rania-45

Hon hade nyligen tagit sin ekonomiexamen vid det amerikanska universitetet i Kairo och hade följt med en arbetskollega från Apple Computers, där hon arbetade. Vad hon inte visste var att värdinnan var en Hashemite med kungligt blod i ådrorna. Än mindre anande hon att den välkände mannen med de snälla ögonen, som stirrade på henne tvärs över rummet, var Jordaniens prins och en av världens mest eftertraktade ungkarlar.

Rania-knytblus

Inte hade Rania en tanke på att bli drottning heller eftersom Abdullah inte var kronprins. Men det ändrades överraskande. Sex år efter det att Rania sagt ja till honom berättade Abdullah att kung Hussein gjort en rockad på dödsbädden. Nu skulle Abdullah bli kronprins och sedermera kung och Rania blivande drottning.
– Jag blev vettskrämd och undrade hur livet skulle förändras för mig och mina barn.

Rania-89
I och för sig hade Abdullah fötts som kronprins men när han var tre år blev han av med titeln. På grund av oroligheter i landet utsåg i stället kung Hussein sin yngste bror Hassan till att överta tronen. Ranias man svor kungaeden den 7 februari 1999, samma dag som hans far avled. Jordaniens folk kunde skatta sig lyckliga över sin nya drottning. Hon var en slående skönhet och hade huvudet på skaft!

Rania-89
När paret träffades hade den 29-åriga läkardottern från Kuwait studerat vid amerikanska universitetet i Kairo, universitetet i Washington och jobbat på dataföretaget Apple och på en stor bank i huvudstaden Amman.

Rania-46
Time Magazine har utsett Rania till en av vår tids hundra mest inflytelserika personer. När Rania talar, om allt från miljöfrågan till kvinnors rättigheter, lyssnar världen. Den stora hjärtefrågan är utbildning. Hon anser att alla barn ska ha tillgång såväl till en stimulerande miljö i klassrummet och moderna kursplaner, som inspirerande lärare och teknik så att barn från Jordanien kan kommunicera med andra barn i världen. För att förverkliga ”Kunskapslyftet” har drottning Rania uppmuntrat aktörer inom den privata sektorn för att få till förbättringar och stärka grunden för Jordaniens utbildningssystem.

Rania-78
Konservativa grupper rynkar ögonbrynen, men den stora massan avgudar Rania. Och hennes make är minst lika populär. Kung Abdullah är en modern arabisk monark som engagerar sig i humanitära frågor och reser runt i landet förklädd med lösskägg för att kunna granska byråkratin.
Drottning Rania började tidigt använda sociala medier för att sprida sitt budskap. På den officiella hemsidan står drottningens motto klart och tydligt och hon skriver på både arabiska och engelska: ”Vi bör inte döma människor genom prismat av våra egna stereotyper .” Samtidigt som Rania kämpar för ett bättre samhälle, är hon fyrabarnsmamma och har fullt upp också med att se till att prins Hussein, 22, prinsessan Iman, 20, prinsessan Salma, 16, och prins Hashem, 12, har det bra.

iman

Mest lik mamma är prinsessan Iman, som studerar vid Georgetown University i Washington DC precis som äldre brodern kronprins Hussein. Iman följde nyligen med sin mor till modestaden Paris.

iman-instagram

Hon gillar shopping och med en stilmedveten mamma till hands är det ingen konst att lära sig ett och annat om design och mode. Iman var också med och representerade kungafamiljen tillsammans med drottning Rania hemma i Amman.
Äldste sonen Hussein ska gå i Abdullahs fotspår och Rania är så stolt över honom.

abdullah

Kronprinsen gillar snabba fordon och fart och fläkt, något han har efter sin mamma, som ofta hoppar in i sin bil, ensam, sätter på hög musik och gasar i väg mot sanddynerna vid havet. Där stannar hon, andas in de ljumma vindarna.

Rania-88
– Perfekt för att rensa tankarna, menar hon.
Hussein har redan börjat representera kungahuset så smått, men han är mest i USA där han numera studerar statsvetenskap vid Georgetown University i Washington. Kronprinsen är premiärlöjtnant i Jordaniens armé och uppges vara den 44:e generationens direkta ättling till profeten Muhammed.

kronprins-jordanien
Rania är också mån om att inte skämma bort sina barn. Hon hade själv en tuff uppväxt och flydde Kuwaitkriget. Hussein har alltid själv fått städa sitt rum och haft krav på sig att göra bra i från sig i skolan.
På Instagram delar Rania med sig av vardagslivet med barnen och bilderna visar en ganska ”vanlig” familj med mysiga stunder och söndagsmiddagar ute i trädgården.

iman-23

Nyligen fyllde kung Abdullah och yngste sonen år – på samma dag – och uppvaktades med tårta och Rania lade upp en gullig bild där pappa och son kramar varandra.
– Mina älsklingspojkar, skrev hon i bildtexten.
Kung Abdullah gillar att grilla. När andra kungligheter gästar Jordanien bjuds de ofta hem till palatset på ”Bar-b-q” och det blir en avslappnad samvaro i glada vänners lag och med underhållning av grill-kungen, som steker kött och grönsaker som ingen annan.

Rania-familj
– Han är mycket stolt över sin förmåga att laga de bästa stekarna och hamburgarna, berättar Rania, som själv inte är så stor i maten. Hon ägnar sig åt tidiga joggingturer ofta i sällskap med sin bror. Livvakterna har fullt sjå att hänga med i det snabba tempot.

Rania-78
Ja, det är svårt att inte förundras över denna anmärkningsvärda kvinna, som år efter år glänser som en diamant och kämpar för en värld lika vacker som hon själv!

Foto: Instagram

 


(0)
(0)

OM DET KUNGLIGA EUROPA

Adrienne Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning. På bloggen Adriennes kungliga Europa ger hon dig alla detaljer om vad som händer i de europeiska kungahuset och bjuder på de härligaste bilderna.


Annons


Kategorier


Arkiv


Annons

Annons


Annons

Kommentera här!

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)Annons

Laddar